Top places to see in Bulgaria

Comments Off on Top places to see in Bulgaria

Vitosha Mountain, The classic dome shape of Vitosha Mountain sits close to the urban sprawl of the city of Sophia and is where people go to take a break from the city and enjoy nature. With its own ski resort, pleasant hiking routes and fantastic panoramic views of the city below, the mountain is easily accessible from the city and can be reached by bus, on foot, and ropeways.

Vitosha Mountain’s highest point is 2,290 meters high and attracts visitors all year round who are drawn there to explore the Vitosha Nature Park, which is actually the oldest in the Balkans, and covers most of the mountain, as well as the mineral springs in the foothills.

Sofia, The sprawling capital of Bulgaria is something of a patchwork of its own past. Around its edges rise the great brutalist monuments to Soviet rule; endless streams of cookie cutting high-rises.

Closer to the centre and the ancient remains of the Serdica Fort and the Roman-Byzantine Church of St George sit in the shadow of Stalinist municipal buildings.

And then there are the iconic Orthodox domes and gilded edifices of the Alexander Nevsky Cathedral, which glisten under the snow-packed tops of Vitosha Mountain in the distance.

It’s all very eclectic, and rarely fails to impress travelers that opt to linger here a little while.

Zheravna, A showcase in all things Bulgarian National Revival, Zheravna is a rustic and raw picture of one of the country’s most iconic architectural styles of old.

The town itself sits nestled at the base of the mighty Balkan Mountains, between dense thickets of Bosnian pines and white elms, where it seems almost organically formed in its timber-clad, stony appearance.

The cottages that pepper the cobbled streets all come beautifully restored, with more than 150 examples of the typical hardwood facades on display.

Amidst the buildings, sites like the Yordan Yovkov House and the icon-packed St Nicholas Church draw the biggest crowds, while others will head for the August Dobromiritsa Rural Park nearby, where festivals celebrating Bulgarian folk costumes and music erupt throughout the year.

Bansko, Prep the salopettes and wax the skis, because Bansko is Bulgaria’s most prized winter sports resort. With countless expansions and new lift projects at its back, the dual ski fields of the Chalin Valog and Shiligarnika that make their home between the fir forests here have become some of the most lauded in all of Eastern Europe.

And even if you won’t be hitting the 70 kilometers of groomed runs on offer, Bansko’s rugged setting in the Pirin ranges and wealth of luxury hotels, hedonistic bars, jazz joints, cross-country trails and Bulgarian tavernas is sure to hit the spot!

For our dutch guests:

Veliko Tarnovo, The legendary City van de Tsaren staat hoog op de rand van de opkomende uitlopers van de noordelijke bergen van Bulgarije. Doorsneden door de S-vormige meanders van de Yantra-rivier, de omgeving van de stad is ronduit adembenemend, met terrassen van terracottakleurige daken die opdoemen boven de waterwegen eronder.

De mooie geplaveide straatjes en vakwerkhuizen in de oude binnenstad van dit dorp zijn uitstekende voorbeelden van wat nu bekend staat als de Tarnovo-school, die zich ontwikkelde naarmate het Tweede Bulgaarse rijk in de Middeleeuwen bloeide.

Dat betekent dat reizigers hier een mengeling van natuurlijke schoonheid ervaren – met dank aan de wilde naaldbossen die de landschappen rondom bedekken – en ongebreidelde cultuur en geschiedenis, die bol staat van de hoofdstad Tsarevets en de combinatie van prachtige Byzantijnse kerken. Extra info Vakantie naar Bulgarije

Misschien wel het beroemdste Oosters-orthodoxe klooster in de wereld, Rila is opgestaan ??en is opgestaan ??om een ??waar symbool van de Bulgaarse natie te worden.

Het ging de UNESCO Werelderfgoedlijst in 1983 binnen, geprezen om zijn nieuwsgierige vermenging van Mamluk, Arabesque, Byzantijnse en Romaanse stijlen en schitterende iconostase muren, zorgvuldig gesneden en ingelegd met glinsterende bladgoud.

Een museum ter plaatse helpt reizigers om de meer dan 1.000 jaar oude geschiedenis te ontrafelen die zich op de site samenvoegt, terwijl eindeloze binnenplaatsen en peristyles ingericht in muurschilderingen en middeleeuwse scènes betekenen dat er genoeg kunst en architectuur is om het oog te trekken.

UNESCO-getagd en oprijzend als een groot bolwerk op de Balkan tegen de grenzen van Macedonië en Griekenland, is het Pirin National Park een achterland als geen ander in Europa.

In de hoogte verzamelen de met sneeuw gevlekte toppen mistdoppen, terwijl de alpiene valleien worden overspoeld met lawines van bosgroene dennen en dennenbomen en gespikkeld met af en toe een bed van edelweiss.

Ondertussen stelen herten en beren de bossen tot op de dag, en wilde geiten klauteren bovenop de steile afgronden om beschutting te vinden in de rotsachtige spleten en grotten.

Het is nauwelijks een wonder dat deze wordt geprezen als een paradijs voor wandelaars en outdoortypes, met paden die naar de top van Vihren (de hoogste piek) zweven en rond de maar liefst 186 bergmeren weven!